Wat te doen als uw kajak kapseist - Stap voor stap handleiding

De zekerste manier om tijdens het kajakken in het water te vallen, is als uw kajak kapseist. Hoewel dat misschien voor de hand liggend lijkt, vindt kapseizen pas plaats nadat u momentum in voorwaartse richting heeft ontwikkeld en probeert van richting te veranderen of te vertragen.

Het is gemakkelijk om slechte gewoonten te ontwikkelen, zelfs met de beste voorzorgsmaatregelen, maar door je ervan bewust te zijn, kun je proactief de gevolgen ervan vermijden. In dit artikel wordt uitgelegd wat u moet doen als uw kajak kapseist, zodat u de kans op ongelukken door kapseizen kunt verkleinen.

Waarom kapseizen gebeurt?

Voordat we de stappen bespreken die nodig zijn om jezelf weer op te richten na een natte afrit, is het belangrijk om te weten waarom je boot in de eerste plaats kapseisde. Kapseizen treedt meestal op als gevolg van slechte controle over de boot, maar er zijn tal van andere redenen waarom uw kajak ondersteboven kan liggen.

Uw kansen om te zinken als gevolg van een kapseizen nemen toe als u geen reddingsvest met drijfvermogen heeft met een geïntegreerd sproeischerm, wat betekent dat de bovenste helft van uw lichaam nu wordt blootgesteld aan het water.

Hoe een natte exit te doen?

Als uw kajak water opneemt, a natte uitgang kan je redden van zinken en verdrinken. Controleer eerst of de situatie echt een noodgeval is. Als je in een groep andere roeiers zit, roep dan "man overboord" of iets anders dat op een noodgeval wijst naar je mede-vaarders.

Kijk snel over uw schouder naar de achterkant van de boot voor eventuele obstakels achter u, zoals hengels of peddel drijft. Trek ze indien nodig uit de weg, zodat ze niet in uw benen verstrikt raken tijdens het uitvoeren van een natte exit.

Houd één hand op de peddelschacht bij het blad terwijl u de grijplus vasthoudt, stap dan met één been achteruit en plaats één voet stevig tegen een deel van het bootframe, vlakbij het midden van de kajak.

Als je een sprayskirt draagt, laat deze dan los terwijl je probeert beide voeten aan weerszijden van de cockpit te krijgen, zodat je jezelf over de rand kunt duwen. Trek uw been omhoog dat zich het dichtst bij het frame van de boot bevindt, terwijl u met uw andere been naar beneden duwt tegen de onderkant van de achterkant van de kajak, heel dicht bij de plaats waar deze bij de zitting aansluit.

Blijf met één arm omhoog trekken en met één voet naar beneden op de vloer achter je duwen totdat je jezelf van onder je deklijn duwt.

Volg snel door door je om te draaien en weg te zwemmen van onder onbezette kajaks in de buurt, zodat ze niet over je heen vallen terwijl je zwemt. Als je in de richting van het water valt, probeer dan eerst je voeten neer te zetten voordat je het water raakt. Dit kan letsel helpen voorkomen, wat gevaarlijk kan zijn als uw kajak nog vastzit.

Als u geen sprayskirt draagt, moet een been dat onder de cockpitrand loskomt automatisch loskomen van de baan. Als u dit toelaat, zou de andere voet die zich in de boot bevindt, terwijl hij probeert eruit te komen, over de kajak heen vallen in plaats van eronder vast te zitten vanwege zijn gewicht.

Wat te doen als uw kajak kapseist?

Wat als je in het water blijft?

Als het minstens vijf minuten geleden is dat je gekapseisd bent en nog steeds denkt dat je hoog boven het water drijft, ontspan dan. Als dit echter een uurgrens overschrijdt, is het tijd om er iets aan te doen, want zonder reddingsvest zal onderkoeling optreden. Andere redenen voor kapseizen kunnen slechte weersomstandigheden zijn of obstakels die niet kunnen worden gezien vanaf uw zitplaats ten opzichte van hen (bijv. rotsen in ondiep water).

Om jezelf te herstellen na een kapseis, moet je weten hoe je de "natte uitgang" moet uitvoeren. Het proces houdt in dat je je kajak op zijn kant rolt en je benen omhoog trekt zodat de onderste helft van je lichaam het water in gaat. Dan kun je verder klauteren door dezelfde opening waar je doorheen bent gegaan.

Als er niet genoeg ruimte voor is vanwege een ijskist die nog op zijn plaats zit of als het te moeilijk is om te doen vanwege winderige omstandigheden, dan kun je overwegen om eruit te springen en weer in te stappen door langs de kiellijn (middellijn) te bewegen. in plaats van. Hierdoor is er minder kans op kapseizen en is het ook makkelijker om weer in de kajak te stappen.

Als u de sproeirok van uw boot kunt zien of voelen, is de kans groot dat u er weer doorheen kunt varen. Trek jezelf omhoog langs de zijkant van de kajak en trek aan een deel van de rok dat uitsteekt om je te helpen er weer in te komen.

Als dit niet lukt, laat dan alles los wat uw vaartuig op de kust houdt en duw het van u af voordat u nog een poging doet om weer naar binnen te gaan. Er zijn nog enkele andere dingen die u kunt doen als er iets echt misgaat na het kapseizen.

de-wet-exit-infographic

Een voorbeeld is als u tijdens alle opwinding uw PFD uit het oog bent verloren. Zolang er geen golven over de bovenkant van uw kajak komen, zou u uw drijflichaam weer moeten kunnen zien door uw kajak eenvoudigweg ondersteboven te houden.

Als je dit niet kunt doen, zoek dan naar een drijvend object in de buurt en trek de aandacht met de flitser of de lichtflits van binnenuit. Als u denkt dat uw PFD afdrijft van waar u zich bevindt, laat dan alle hulpstukken los die de beweging kunnen belemmeren om dichterbij te komen. De enige manier om een ​​verloren PFD terug te krijgen, is door erachteraan te zwemmen.

Als er niemand anders in de buurt was toen je kajak kapseisde, raak dan niet in paniek, want ongeveer een uur alleen blijven drijven is heel goed mogelijk als de omstandigheden in de eerste plaats stabiel genoeg waren. Als er toch iemand langskomt en wil helpen, laat ze dan, want zonder hulp kun je niet veilig naar huis peddelen.

Misschien wil je deze kans grijpen om je natte exit-techniek te oefenen als er geen obstakels zijn om met succes terug in je kajak te komen.

Hoewel ondersteboven zijn leuk kan zijn voor sommige kajakkers die op zoek zijn naar spanning, is het belangrijk om te weten wat er gebeurt als er iets misgaat, zodat je er proactief iets aan kunt doen. Onthoud deze tips voor het geval er iets ergs zou gebeuren en hoop dat ze helpen om het aantal ongelukken als gevolg van kapseizen te verminderen!